Táňa z Novohryhorivky

Táňa pracuje na pumpe. Jej vek prezrádzať nebudem. Nedávno sa vydávala. S manželom Olegom si postavil skromný domček v rodnej dedine. Kúpili si aj auto. Žiadne luxusné SUV akosi podvedome u mnohých z nás spájané so slovným spojením „ukrajinský utečenec“. Zmohli sa na ruskú klasiku. Ale na začiatok lepšie ako nič.

Ich domček stojí na východnom okraji obce Novohryhorivka. A práve z tejto strany prišiel 15. marca ruský útok. Útočníci sa zastavili pred obcou, v ktorej zaujali obranné postavenie ukrajinskí obrancovia. Bránili svoje pozície v dedine až do novembra, kedy prešli do protiútoku a zahnali okupantov postupne až za Dneper, kde je frontová línia dnes.

Z domčeku Táni a Olega ostali trosky. Ich auto zhorelo. Oni sami prežili prvé dva dni ostreľovania v pivnici, potom ich evakuovali a až do odrazenia ruského útoku žili u rodiny na Západnej Ukrajine. Pri úteku do bezpečia zahynul ich pes. Začínajú odznova. Vedia, že keby sa ukrajinská obrana nebola zakopala v ich dedine, nebola by táto terčom Ruských útokov a ich domček by asi stál. Ale rovnako dobre vedia, že ak by sa Ukrajinci útočníkom nepostavili, dnes by sa už nemali kam vrátiť.