Scout – Rusko, Archangeľská oblasť, 2019

Nenci pozerali na nás a na našu výbavu spočiatku s nedôverou. Pri prvom stretnutí Koľja pri pohľade na náš („civilný“) odev sucho zahlásil „Bы заморозите мальчики“ (Zamrznete chlapci). Keď sme sa prezliekli do „pracovného“ neodpustil si poznámku „Собираетесь ли вы на Северный полюс?“ (Chystáte sa na Severný pól?). Až kým …

Vyrazili sme ráno za stádom sobov. Romantická ranná jazda pri teplote -35°C. Cestou sme sa raz vykotili keď som sa pokúsil „šoférovať“ sane sám. Na veľkú zábavu našich sprievodcov. Keď sme sa konečne priblížili k stádu, došlo k neplánovanému čelnému stretu, soby zahli dopravaa s dunením kopýt zmysli v poraste. Paťo stihol čosi nafotiť. Ja som sedel chrbtom do smeru jazdy – fotil som v rannom slnku sane za mnou.

Nenci neváhali a za sobami vyrazili stopári aby ich prihnali späť na čistinu. My sme vyčkávali. A dostali sme nápad. Naštartovali sme drony a vyrazili sme vzduchom po stopách stáda. Za chvíľu sme predbehli stopárov na saniach a boli sme nad stádom. Toto sa hneď zapáčilo našim priateľom. Lepšie ako sa za nimi naháňať celé hodiny po zasnežených pláňach. Uznali že drony sú „большая техника“ (veľká technika) a hodili by sa im. Ešte vyriešiť nabíjanie batérií a je vymaľované .

Na zábere z dronu je jeden z vracajúcich sa prieskumníkov. Pri pátraní po soboch jazdia na saniach postojačky – aby mali lepší prehľad. „Backstage“ záber nazval Paťo „Keď zlyhajú všetky možnosti, preštuduj si manuál“. V skutočnosti ma zachytil pri fotení s dronom.

Inak drony fungovali aj pri týchto teplotách celkom v pohode. Čo fungovalo menej boli naše prsty. V tenkých rukaviciach nám primŕzali k joystickom a na rozdiel od bežnej fotografie nebol veľmi priestor a čas na ich zohriatie vo vreckách.

Tento príbeh bol pôvodne publikovaný na portáli ePhoto.sk