Biely Nenec na Martinkách

Piatok, 3. novembra 2023 o 17:30, Chata Martinské Hole.

Niekedy v druhej polovici januára sa v mestečku Mezeň na severe Ruska objavil cudzinec. Mal oblečenú čiernu bundu armádneho strihu, kapsáčové nohavice a ťažké vojenské topánky. Cez plece tašku, v akej sa nosia fotoaparáty. Mal bielu bradu a hovoril po rusky, ale s cudzím prízvukom. V obchode s elektronikou sa pýtal na možnosti GSM spojenia na sever od mesta. Kúpil si kartu operátora MTS. Zaplatil v hotovosti a odišiel. Predavačka hneď informovala pohraničníkov. Tí volali majiteľom všetkých troch hostiteľských domov. Nikde sa neprihlásil. Kde strávil noc, počas ktorej teplota klesla po -30, nikto nevie.

Ráno sa objavil v miestnych potravinách. V červenom polárnom overale a veľkou modrou taškou. Naložil do nej asi 15 kilogramov zásob. Žiadnu vodku. Zaplatil v hotovosti. Predavačka vraví, že možno odišiel na starom snežnom skútri – Burane – neurčitej farby. Pohraničníci niekoľko dní kontrolovali obe cesty vedúce z mesta, ale cudzinca už nikto nikdy viac nevidel. Pohltila ho tundra.

V tom istom období sa začal v tundre objavovať zvláštny Nenec. Asi o hlavu vyšší ako ostatní Nenci. S bledou tvárou a bielou bradou. Jazdí vraj na starom Burane neurčitej farby. Videl ho vodič snežného pluhu medzi Mezeňom a Kamenkou. Vraj keď ho zbadal, odbočil do lesa niekam, smerom kde táborí 6. brigáda. Predavačka v Karyepolye si spomína, že raz večer prišiel ku ním do obchodu. Sprevádzala ho Nenka z 8. brigády. Vysoký Nenec nič nehovoril, len nakladal do veľkej modrej tašky všetko na čo Nenka ukázala. Zaplatil v hotovosti a odišiel. Poľovníci zo Sayany ho vraj videl v tundre. Nad hlavou sa mu vznášal malý dron. Keď sa priblížili, vytiahol ďalekohľad, chvíľu ich pozoroval, rýchlo pristál s dronom a zmizol v tundre. Vraj mal starý Buran neurčitej farby.

Zvuk jeho dvojtaktného Buranu sem tam počuť v tundre. Inokedy ľudia vidia lietať dron. Ale zvláštneho Nenca na vlastné oči nikto nevidel a Nenci s brigád o ňom mlčia. Len mamy v dedinách na severe Archangeľskej oblasti od tej doby strašia deti, že keď nebudú poslúchať, príde si pre nich veľký BIELY NENEC na starom Burane.