Big Family – Keňa, Tsavo-East, 2012

O problémoch s fotografovaním v Keni som už písal. Jedným z nich je aj potreba prideliť za každú cenu návštevníkovi sprievodcu – ťažko povedať či v záujme ochrany fauny alebo turistov. Skôr myslím že v záujme uľahčenia peňaženky návštevníka o ďalších pár dolárov. Problém nastal už keď sme si chceli prenajať auto. V Mombase na letisku boli neskutočne drahé (1000$ / týždeň) a v Malidni len so šoférom. Nakoniec som spravil deal s majiteľom lokálneho baru. Obvolal zopár kamarátov a zorganizovali sme mikro tender. Výsledkom bolo vozidlo podľa požiadaviek, bez vodiča a za 500$ na dva týždne.

Pre domácich sme boli atrakciou. „Bwana“ čo si šoféruje sám. Reálny problém ale nastal až keď sme dorazili k vstupnej bráne národného parku Tsavo-East. Že sa za vstup platí sme vedeli. Ale že za vstup sa dá zaplatiť len cez agentúru (auto so šoférom) sme netušili. Rangeri boli bezradní, ja tvrdohlavý. Nakoniec sme riešenie našli – dohodli sme sa že si zájdeme na riaditeľstvo parku (deň cesty autom) pre oficiálne vstupenky a na cestu tam nám vystavili „temporary permit“. Že cestou máme plán ostať na noc napájadle Aruba sme sa radšej nechválili.

Do Aruby sme dorazili podvečer. Po ubytovaní som sa rozhodol ešte pre rekognoskáciu okolia. Po pár minútach som spozoroval skupinku slonov. Stiahol som okienko na starne spolujazdca a začal fotiť. O chvíľu mi bola zrkadlovka s teleobjektívom 80-400mm „dlhá“. Ako som sa chystal nasadiť niečo kratšie slony zastali. A vedúci samec zatrúbil. Žeby na pozdrav? Venoval som sa foťáku. Samec podišiel bližšie a k trúbeniu pridal aj také trochu nervózne „podupkávanie“. Rýchla matematická analýza – 2 tony mojej Toyoty vs 6 ton a hneď bolo jasné kto má prednosť. Rozobratý foťák som hodil na sedadlo spolujazdca a zaradil bleskovo spiatočku. Šéfino sa upokojil a dal zvyšku rodiny pokyn že cesta je voľná.

Ja som ešte rýchlo schmatol zo zadného sedadla „streeťacký“ Olympus so širokouhlým sklom (treba byť pripravený na každú situáciu) a cvakol si fotku na rozlúčku.

Tento príbeh bol pôvodne publikovaný na portáli ePhoto.sk