Boris – „mŕtvy muž“

Boris má 62 rokov. Žije vo Odese. V byte, ktorý kúpila jeho rodina v roku 1928. Boris by mal byť podľa ruskej propagandy mŕtvy. Boris je totiž Žid. Rusko-jazyčný Žid. Rusko-jazyčný Žid, žijúci v Odese. V meste kde „to“ v roku 2014 všetko začalo. V meste, kde takých ako on mali upaľovať za živa a vyhadzovať z okien. Boris po ukrajinsky rozumie ale nehovorí. Po rusky nám teda porozprával čo sa v roku 2014 v Odese odohralo. Rozpisovať sa o tom nemá veľký význam. Informácií je dosť.

https://en.wikipedia.org/wiki/2014_Odesa_clashes

Keď ideme mestom a míňame billboardy s fotkami obrancov Ukrajiny, Borisovi žiaria oči. Na mnohých z nich sú použité jeho fotky. V marci si Garik robil srandu, že Boris musí byť milionár, keď je autorom toľkých billboardov. Boris za ne nezobral ani kopejku.

Boris je vždy rád, keď sa môže k niekomu pridať na fotenie mimo mesta. Nemá auto. „Som ukrajinský dôchodca. Z dôchodku 130 EUR si auto dovoliť nemôžem,“ vysvetľuje. Keď prichádzame k jednotke „Pirátov“, pochvaľujú si že „Borisovo auto“ perfektne slúži. Nerozumiem a pýtam sa čo je to za auto. „No predsa ten mikrobus, čo nám Boris zohnal a daroval.“