Iryna a Jana

Iryna a Jana – dve skvelé ženy, ktoré si hneď ako som ich zoznámil, rozumeli. Fakt na prvú šupu. Tu vyzerajú ako dve kamarátky na večernej prechádzke v meste. Usmievavé, veselé. Žiaľ nebolo tomu dnes tak. Mali sme smutný, veľmi smutný večer.

Iryna nám rozprávala o osude obyvateľov dedín na rusmi okupovanej strane Dnepra po zničení Kachovskej priehrady. Rozprávala o stovkách, možno tisícoch ľudí, čo sa utopili uväznení vo svojich domoch. O ľuďoch čo čakali na záchranu na strechách domov. O záchranároch, ktorých rusi pri pokuse o ich evakuáciu ostreľovali. O mŕtvych telách ľudí a zvierat, čo plávajú dole riekou. O zničenom ekosystéme a ekologickej katastrofe akú Ukrajina nepamätá od Černobyľu. Stáli sme na ulici, objímali sa navzájom a svet okolo nás zrazu nebol.

Iryna rozprávala aj o svojom živote pred vojnou po jej začatí. O mužovi, ktorý je v prvej línii ako ženista – odmínovač a vie o ňom len že žije. O jej dvoch deťoch, čo žijú u kamarátky v Nemecku. O tom ako ona sama žila tri mesiace bez elektriky, pitnej vody, bez spojenia zo stetom. O tom ako sa ju tá kamarátka začiatkom zimy radostne informovala, že energetická kríza v Európe je zažehnaná. Že máme v Európe zásoby plynu až do konca vykurovacej sezóny. A ako jej Iryna na to dopovedala, že to je super, lenže ona nevie či sa tu toho konca vykurovacej sezóny dožije …

Iryna je ten človek, u ktorého končia turnikety nakupované z vašich príspevkov „na diaľku“ priamo na Ukrajine. Je to človek čo koordinuje dodávky zdravotníckeho materiálu. Rozprávala nám čo všetko by akútne potrebovali a čo nevedia zohnať. A ja som v hlave počítal, čo všetko si ešte môžem dovoliť kúpiť. Počítal, prioritizoval a bol som zúfalý. Je toho pomerne veľa a zároveň žalostne málo. Ale stále môžeme pomôcť. Aspoň trochu.

SK81 8360 5207 0042 0682 5081

Ďakujeme!
Marcel