Nenci

Nenci (rusky Ненцы) tiež zámi aj ako „Samojedi“ sú malá etnická skupina žijúca na sever Ruska. Podľa ostatného sčítania v roku 2010 je v Rusku  44.857 Nencov. Obývajú severozápad Sibíre (Yamalo – Nenetský okruh) a severovýchod  európskeho Ruska od polostrova Jamalu po polostrov Tajmyr (Nenetský autonómny okruh). Ich jazykom je nenečtina ale hovoria aj úradným jazykom – ruštinou.

Podľa spôsobu života sa delia na tundrových Nencov, ktorých je väčšina a malú skupinu lesných Nencov, žijúcich na dolnom Obe. Tundroví Nenci sú tradičnými kočovnými pastiermi a lovcami divých sobov. Ich spôsob života sa za stáročia v podstate nezmenil a žijú tak ako ich predkovia.

A práve tundrových Nencov sme sa rozhodli navštíviť s mojim fotoparťákom Patrikom. Vybrali sme si skupinu žijúcu v európskej časti Ruska – Neneckom autonómnom okruhu, konkrétne na polostrove Kanin. Všetci Nenci sa v zimnom období presúvajú na juh („в низ“) na zimné pastviny. Títo „naši“ do Mezenského rajónu v Archangeľskej oblasti. Ich cesta dlhá skoro 600 kilometrov začína v novembri. Koncom januára – po troch mesiacoch na cestách dorazia do svojho cieľa pri dedine Karyepolye („Карьеполье“).