Nezlomní – príbehy z Ukrajiny

Pozývame vás do Mareeny na diskusiu s dokumentárnym fotografom Marcelom Rebrom a reportérkou Janou Čavojskou, o ich spoločnej ceste východnou Ukrajinou, najmä Chersonskou oblasťou, ktorej život okrem vojny zásadne ovplyvnilo aj zničenie Kachovskej priehrady.

Zistite viac o situácii na Ukrajine vďaka svedectvám dvoch slovenských reportérov o ich stretnutiach s ľuďmi, ktorí na Ukrajine aj naďalej nezlomne pokračujú vo svojom každodennom živote.

Cesty Jany a Marcela sa preťali v roku 2017, keď Jana robila s Marcelom rozhovor o dokumentárnej fotografii. Neskôr sa v polohe žurnalistka – respondent stretli viackrát. Ich spoločná cesta na Ukrajinu bola tak trochu dielom náhody. Marcel potreboval dopraviť na Donbas automobil, ktorý kúpil z príspevkov donorov na Slovensku a v Česku. Jeho kolega, žiaľ, nemohol vycestovať spolu sním a preto oslovil Janu, ktorá okamžite súhlasila. Okrem terénneho automobilu pre obrancov na Donbase, dopravili do Chersonskej oblasti, zatopenej vodou po zničení Kachovskej priehrady, humanitárnu pomoc pre civilné obyvateľstvo (najmä člny a dezinfekčné prostriedky). Strávili nejaký čas s vojakmi na frontovej línii a vrátili sa domov odhodlaní zorganizovať ďalšiu zbierku pre vojnou sužovanú Ukrajinu.
Jana s Marcelom nám tiež priblížia informácie o zbierkach pre Ukrajinu, ktoré organizovali.

Vidíme sa 10.8. 2023 o 19:30. v Mareene na Lazaretskej 32 v Bratislave