Pätnásť EUR – cena za život

Každý turniket je potenciálne zachránený ľudský život

S Irynou Nazarovou sme sa prvýkrát stretli v marci v ukrajinskej Odese. Prišli sme fotiť dôsledky ruskej vojny a priviezli sme rôzne potrebné veci, ktoré nám pre Ukrajinu nabalili dobrí ľudia. A nielen to. Vyzbierali sme pomerne zaujímavú čiastku, za ktorú sme nakúpili zdravotnícky materiál. Časť z neho, hlavne turnikety (škrtidlá na zastavenie masívneho krvácania z končatín), sme odovzdali Iryne. Pracuje ako  koordinátorka zdravotníckych dobrovoľníkov. Ten okamih sa mi nezmazateľne vryl do pamäte. Žena, s ktorou som sa sotva zoznámil, ma objala. Silno objala. Nechápal som. Bol to tovar za pár stoviek eur. Vtedy Iryna zobrala do ruky jeden turniket a so zvlhnutými očami povedala: „Uvedomuješ si, že každý jeden kus znamená potenciálne jeden zachránený ľudský život? Jeden život za pár desiatok eur…“  

Vtedy som si uvedomil vec, ktorá zmenila môj život ako fotografa: aj keď nenafotíme ani jeden záber a hneď teraz sa otočíme a pôjdeme domov, táto cesta mala zmysel!

Odvtedy sme sa na Ukrajinu vrátili viackrát. Nikdy nejdeme naprázdno. Práve naopak. Každá naša cesta má v prvom rade humanitárny cieľ. Dovezieme pomoc a potom sa venujeme našej práci – fotožurnalistike.

Štyri turnikety na chlapa

Na našej ostatnej ceste sme s Irynou navštívili rehabilitačné centrum pre zranených vojakov. Bola to veľmi zvláštna skúsenosť. Smutná, ale aj povzbudzujúca. Vojakov sme sa pýtali, ako boli zranení. Pri poraneniach končatín najčastejšie opakovali vetu: „Zatiahol som si turniket a…“ Nie „založil“, ale „zatiahol“. Podľa našich (NATO) štandardov musí mať vojak pri sebe dva turnikety. Jeden pre seba, druhý pre zraneného druha. Ukrajinskí vojaci nosia do útoku štyri – už nasadené na ramenách a stehnách. Aby v prípade zranenia nestrácali čas nasadzovaním turniketu, ale ho len dotiahli. Lebo v prípade masívneho krvácania alebo amputácie rozhodujú sekundy.

Pätnásť EUR – cena za život

Turnikety pre Irynu (a nielen ju) nevozíme zo Slovenska. Nakupujeme  ukrajinské turnikety značky SICH priamo na Ukrajine. Sú lacnejšie ako tie dostupné u nás a výrobca ich vždy po naplnení jednej „dávky“ sto kusov zadarmo dopraví adresátovi. Sto kusov je minimálny objem, aby sme udržali dojednanú cenu a mali bezplatnú dopravu.

https://www.donio.sk/turnikety-na-ukrajinu