Saša z jednotky „Chersonských pirátov“

Saša má 36 rokov. Pracoval ako technik u telekomunikačného operátora – inštaloval na výškových budovách antény a prenosové prvky. Neskôr skúsil šťastie v zahraničí – v Maďarsku pracoval v automobilke. Nakoniec sa ale vrátil do rodného Chersonu, otvoril si malú stolársku dielňu a začal vyrábať nábytok. Veľa pracoval, bol však spokojný a jeho rodina tiež.

Všetko sa zmenilo vo februári 2022. Rusi zaútočili na Cherson. Sašova žena s dcérkou odišli k príbuzným do Čerkasov. Saša narukoval do armády. Ako dobrovoľník. Absolvoval výcvik v Británii a nastúpil ako veliteľ mínometu v rodnom Chersone. Ochotne nám odpovedá na všetky otázky a vysvetľuje techniku a taktiku. „Ako veliteľ mínometu nerobím v podstate nič, ale musím vedieť všetko. Keď prídeme v boji o niekoho z obsluhy, musím byť pripravený zastúpiť jeho úlohu,“ vysvetľuje.

„Pirátska“ jednotka v ktorej slúži má teraz zhruba polovičný stav. „Niektorých prevelili, iných zranili. A mali sme aj nejaké 200vky,“ vraví usmievavý chlap. „Máme ale šťastie na veliteľa. Igor je viac kamarát ako dôstojník. Veríme mu a on vie že sa na nás môže spoľahnúť,“ dodáva.