Stay at home, train at home (with your dog) – Slovensko, 2020

Zvyknem žartovať, že vždy keď chcem niečo zaujímavé odfotiť, vlezie mi do záberu niekto z rodiny alebo kamarátov. Opak je samozrejme pravda. Mám ľudí rád. Dokonca aj na fotke. A aj keď fotím motívy, ktoré prvoplánovo ľudský prvok nepotrebujú, rád do nich zakomponujem človečinu – niekedy ako merítko, niekedy kvôli príbehu.

Vo februári 2020 (presne na Valentína) pribudol do našej rodiny nový člen – vtedy štvormesačné šteniatko appenzellského salašníckeho psa – Bella. Stalo sa to v čase keď som mal zlomenú ľavú ruku a tak som sa Belle venoval v podstate celé dni. No a následne prišla karonténa a zrazu bola doma celá svorka. Bella to zobrala a berie ako samozrejmosť. Celý deň je niekto doma a niekto sa jej aspoň trochu venuje. A keď sa nevenuje môže sa aspoň motať popod nohy pri varení alebo prácach okolo domu a domácnosti. Teda ona sa nemotá – aktívne pomáha. Vždy ochotne som mnou zájde do špajze pre ovocie alebo von pre drevo do krbu.

Bellu som začal fotiť hneď od prvej spoločnej vychádzky. Spočiatku to bolo náročné, lebo šteňa si robilo čo chcelo a dostať ju do záberu s foťákom v jednej ruke bolo takmer nemožné. Časom ale pochopila čo sa od nej očakáva a dnes keď zbadá fotoaparát hneď sa „nominuje“ do záberu. A úplne bez ohľadu na to čo mám v pláne fotografovať. Je to skrátka modelka.

Mladší syn Michal sa ešte na jeseň prihlásil spolu s kamarátmi na Spartana. Súťaž sa samozrejme kvôli korone zrušila, ale usporiadateľ ponúkol účastníkom náhradné riešenie – virtuálnu verziu. V deň konania dostal Michal inštrukcie so zadaním. Séria cvičení so záťažou, beh a druhá séria. Aby mohol v kľude „súťažiť“ vyslali sme ráno Bellu s maminkou Alenkou na prechádzku. Pri druhej sérii cvičení nám už na záhrade asistovala Bella. Každý  cvik na zemi pre ňu samozrejme znamenal výzvu na hru. No a keď videla fotoaparát „úkol zněl jasně“ – žiaden záber nesmie byť bezo mňa. A darilo sa jej naozaj na 105%. Jej snaženie samozrejme nevyšlo nazmar a fotografia kde sa votrela do záberu naozaj na poslednú chvíľu bola publikovaná na portáli 1x.com.