Tatianin detský tábor

Dnes sme navštívili tábor, ktorý Tatiana Marko Remenyuk organizuje pre siroty, polosiroty a matky s deťmi, ktorých otcovia padli alebo sú v ruskom zajatí. Rovnaký osud postihol aj ju. Táňa je z Luhanskej oblasti. V roku 2014 opustili s manželom a ročným synčekom domov. Manžel narukoval ako dobrovoľník. Zahynul v tom istom roku. Táňa do poslala syna k starému otcovi a sama pôsobila štyri roky na Donbase ako dobrovoľná pomocníčka na fronte. Počas toto obdobia sa zoznámila s „Markízom“. Zamilovali sa do seba a neskôr sa vzali. Markíz je tiež vojak. Prieskumník.

Keď bolo jasné, že Mariupoľ obrancovia už neudržia, Markízvova jednotka bola do mesta dopravená letecky. Ich úlohou bolo mesto brániť čo najdlhšie a viazať tak ruské sily. Odolávali presile 22 tisíc agresorov. Markíz padol do zajatia. Bol vypočúvaný a mučený. Ako sám povedal „Mlátili ma 24 hodín. Potom ma polomŕtveho hodili do cely. Keď som sa ako tak pozviechal, zobrali si ma čerství rusi a bitka pokračovala“.

Táňa mu posielala správy na „hluchý“ účet. Písala mu ako sa má, čo robí a že na neho čaká. Po ôsmych mesiacoch ho spolu s ďalšími bojovníkmi vymenili za zajatých nepriateľov. Vrátil sa domov, ale nie na dlho. Len čo sa zotavil, vrátil sa späť na front. Na líniu „0“. Na svoje miesto.

Medzitým aj Táňa našla svoje miesto. Začala organizovať letné tábory pre ženy a deti s rovnakým osudom. S organizáciou jej finančne pomáha Ivan Sýkora a jeho OZ Berkat. Jeden 7 dňový turnus pre 50 účastníkov (matiek a detí) vychádza 5250 EUR. Čiže 105 EUR na účastníka. To je suma za ktorú môžu matky a osirelé deti na jeden týždeň aspoň trochu zabudnúť. Žiť tak ako si zaslúžia. A verte že žiť vedia. Dnes sme s nimi strávili skvelé poobedie a večer. Odovzdali sme im malé darčekové balíčky zakúpené za vaše príspevky priatelia. Myslíte že by sme sa dokázali vyzbierať na jeden kompletný turnus?

SK81 8360 5207 0042 0682 5081

Ďakujeme za Tatianine deti!