Tridsaťpäť sekúnd

Lietadlo s kvíliacimi motormi naberá výšku. Keď dosiahne hladinu 4000 metrov nad zemou, pilot uberie plyn. Zvuk motorov prejde do monotónneho vrčania. Semafor nad dverami sa prepne z červenej na žltú. Žena sediaca najbližšie pri dverách sa postaví, vysunie roletové dvere a skontroluje polohu.

Pokýve hlavou a pohľadom dá signál ostatným v lietadle. Ku dverám sa presunú štyria ľudia. Tri ženy a muž s kamerou na prilbe. Ozve sa bzučanie a semafor sa rozsvieti na zeleno. Pätica sa rozmiestni vo dverách. Lepšie povedané, po trupe lietadla. Prvý ide kameraman, tri ženy sa vyvesia z dverí, jedna je vnútri. Tá vnútri skontroluje pohľadom kolegyne. Ženy nadviažu očný kontakt. Kývnu si hlavami a vnútorná začne odpočítavať. „Ready, Set, Go,“ formácia sa jemne pohybuje v rytme odpočítavania a na GO sa vyskočí z lietadla. Majú pred sebou 60 sekúnd voľného pádu. Šesťdesiat sekúnd tréningového zoskoku. Potom sa musia od seba vzdialiť, otvoriť padáky a bezpečne pristáť na zem.

Celú moju reportáž o ženskom reprezentačnom družstve v skydivingu „KISS MY GRIPS“ nájdete v novembrovom NOTA BENE. Má tému PRIATEĽSTVO a jeho kúpou navyše podporíte človeka bez domova.