Ukrajina – Putinovi bezdomovci

Fotil som za ostatné roky na mnohých miestach a naozaj rôzne veci. Nencov na severe Ruska, deti v odevných manufaktúrach v Bangladéši, Jezídov pod Aragacom, chovateľov koní v horách Kirgizstanu, horské dediny v Tadžikistane, pestovateľov ryže na Bali… Písal a rozprával som príbehy a zážitky z mojich ciest. No nikomu ani len nenapadlo položiť otázku, či to nebolo zinscenované, či to neboli kulisy, skanzen a vystúpenie pripravené pre turistov. Veď kto bol v Egypte a nezažil originálnu „beduínsku show“, všakže?

Potom ale nafotím osudy obyčajných ľudí, z ktorých sa vinou ruskej agresie stali zo dňa na deň bezdomovci. Nafotím to tuto u našich susedov, dva dni cesty autom. A hneď sa zjavia pochybovači, odborníci a analytici na všetko. Ale že úplne na všetko.

Musíme týchto ľudí presviedčať a presvedčiť. Musíme pomáhať Ukrajine. Lebo keď prestane bojovať Rusko, bude po vojne na Ukrajine. Ale keď prestane bojovať Ukrajina, bude po Ukrajine.
A to nemôžeme dopustiť!

V štvrtok 4. mája 2023 o 20:00 sa budeme o Ukrajine a Putinovych bezdomovcoch rozprávať v Rómerovom dome na Zámočníckej 10 v Bratislave. O hudobný doprovod sa postará Mila Medvedovska, ukrajinská speváčka a učiteľka spevu, ktorá spolu s 10-ročnou dcérou opustila domov v meste Dnipro po ruskej invázii na Ukrajinu v marci 2022. Nevediac, kam vlastne ide, našla útočisko v Bratislave na Slovensku. Napriek tomu, že po odchode z domu bola presvedčená, že už nikdy nenájde silu a chuť spievať, osud to chcel inak a nové inšpirácie a príležitosti našla práve u nás na Slovensku.

Tešíme sa na vás priatelia.

Link na fb udalosť