Kňaz v ukrajinskej dedinke odmietol príspevok na kostol a celú zbierku venoval na výrobu maskovacích sietí pre vojakov

Keď cirkev dary neberie ale dáva

O „včielke z Krematorsku“ Irine Sidorenko, ktorá vyrába maskovacie siete pre vojakov, som už písal. Zverejnila ale na sociálnej sieti príbeh, ktorý ma nemohol nechať chladným. Ukrajinci tento rok oslavovali Vianoce 25. decembra. Predtým si Ukrajina pripomínala narodenie Ježiša Krista podobne ako Rusko 7. januára. Táto zmena je súčasťou snahy ukrajinských orgánov odstrániť vplyv Ruska na život v krajine. Ukrajina sa tak pripojila k ostatným krajinám, v ktorých prevláda pravoslávna viera a kde sa Vianoce slávia 25. decembra. Na dedinách sa ale tradičné rituály vykonávajú v obvyklých dátumoch. Jedným z nich je aj požehnanie domu dedinským kňazom, pri ktorom veriaci dávajú kňazovi finančné príspevky ne činnosť farnosti a údržbu kostola. Rovnako tomu bolo aj tento rok v dedine Kutsivka, kde Irina so svojou rodinou našla domov po úteku z Rusmi bombardovaného Krematorska.

Keď prišiel k Irine otec Vasyľ, aby požehnal domu a jeho obyvateľom, dala mu pripravených 100 hrivien (asi 2,5 eura). Kňaz jej dar odmietol. Irina sa rozplakala a začala sa ospravedlňovať, že teraz chodí do kostola naozaj len málo, ale je dobrá veriaca. Nato kňaz vytiahol z vrecka všetko, čo doposiaľ vyzbieral a dal to Irine zo slovami „Toto je na vašu prácu!“. Oprava dedinského kostola počká, ale výstroj pre obrancov Ukrajiny nie.

Na výrobu maskovacích sietí pre vojakov organizujeme kampaň na platforme DONIO. Náklady na jeden meter štvorcový sú zhruba jedno euro. Včera sme spočítali, že Irina na tento rok potrebuje zhruba 4400 EUR. Už máme vyzbieraných cez tisíc. No čo priatelia? Budete aj vy ako otec Vasyľ a pomôžete Irine s podporou obrancov Ukrajiny?

https://www.donio.sk/maskovacie-siete-pre-ukrajinu