Oči pre Ukrajinskú rozviedku

Bežný človek si operátora dronu predstavuje asi ako z akčného filmu hollywoodskej produkcie: chlapík v okuliaroch, so šálkou kávy a slúchadlami na ušiach, sediaci v kryte vo vnútrozemí USA a na základe pokynov zo slúchadiel pozorujúci alebo likvidujúci zloduchov kdesi v púšti. Filmový operátor po skončení služby nastúpi do svojho auta a odvezie sa na večeru s rodinou. Skrátka, bezpečná a pokojná práca. Niečo ako sofistikovaná a realistická počítačová hra.

Aerorozviedčik na ukrajinskom fronte sa po skončení akcie plazí v prachu alebo blate z „nuly“, teda fontovej línie. Využíva pritom zákopy pechoty, krátery po delostreleckých granátoch alebo mínach, terénne nerovnosti. Do akcie nosí okrem svojho pracovného nástroja – drona – výstroj a výzbroj ako bežný pešiak a nie zriedka je nútený použiť ju na vlastnú obranu.

Prečo nesedí v klimatizovanom bunkri ako jeho filmový kolega? Jeho nástrojom nie je sofistikovaný vojenský dron za milióny dolárov. Používa bežný komerčný dron za pár tisíc eur. Toto relatívne lacné zariadenie má však pre ukrajinských veliteľov nevyčísliteľnú hodnotu. Je ich predĺženými očami. Vďaka nemu neposielajú svoje jednotky na smrť do pascí pripravených nepriateľom. Lenže tento dron má, na rozdiel od svojho väčšieho brata za milióny dolárov, veľmi limitovaný operačný rádius. Jeho obsluha sa preto musí dostať čím bližšie k nepriateľovi, čím bližšie k „nule“, k miestu, kde ide naozaj o život.

Hodnotným cieľom nie je len operátor, ale aj jeho pracovný nástroj. Nepriateľ vyvíja stále nové a sofistikovanejšie spôsoby, ako prieskumné drony rušiť a likvidovať. Ich životnosť je preto veľmi krátka. Drony sa stali na ukrajinskom fronte doslova spotrebným materiálom a je ich nedostatok. Vojenské velenie má logické a prísne priority – napríklad len jeden jediný náboj do 155mm húfnice stojí zhruba rovnako ako jeden prieskumný dron DJI Mavic 3. A tých nábojov mesačne spotrebujú desaťtisíce. Na drony preto veľmi zdroje neostávajú. Väčšina jednotiek si ich zabezpečuje vo vlastnej réžii od dobrovoľníkov.

Pomôcť môžete aj vy – prostredníctvom našej zbierky na drony na platforme DONIO.

https://www.donio.sk/dorny-pre-rozviedku