Tadžikistan 2022 – Nofin

Nofin

Dedina Nofin sa nachádza v bočnom údolí medzi štvrtým a piatym zo Siedmych jazier v nadmorskej  výške zhruba 1800 metrov. Väčšina obyvateľov sa zaoberá poľnohospodárstvom, ale každý muž tu zvláda viacero remesiel.

Stavbár Rozekhul z Nofinu

Šesťdesiattriročný Rozehkul je staviteľom domov. Postavil alebo pomáhal pri stavbe väčšiny z viac ako 50 domov v dedine. Domy v Nofine sú všetky zhotovené z kameňa a omietnuté zvnútra omietkou z preosiateho piesku, hliny a vody. Ešte pred 25 rokmi mali domy výhradne z udupanej hliny, dnes už prevažujú plechové strechy. Jeho žena Rahno má 40 rokov a zobral si ju po tom ako jeho prvá žena zomrela. „A k novej žene patrí aj nový dom,“ smeje sa Rozehkul – ten v ktorom bývajú dnes. Je postavený nad tým pôvodným a strecha starého domu dnes slúži ako terasa nového. Rahno sa od Rozehkula priučila stavbárskemu remeslu a omietku v novom dome spravila kompletne sama. Rovnako ako v domoch troch z piatich Rozehkulových detí z prvého manželstva postavených v blízkosti. V domoch mladých ale žijú len dcéry a nevesta. Chlapi pracujú v Rusku a domov chodia raz za rok alebo dva. Deti vychovávajú manželky a starí rodičia.

Rozehkul nás hostí čajom, chlebom a jogurtom. Jogurt sa po tadžicky povie „džorgut“ – podobne ako po anglicky, informuje nás náš hostiteľ. „Len Rusi volajú jogurt malako“, dodáva. Keď príde reč na zdravie, sťažuje sa Rozehkul, že sa mal lepšie a viac učiť. Lebo keby sa učil, mohol byť doktorom alebo úradníkom v Panjakente alebo aj v Dušanbe. A tí majú ľahkú robotu, nie ako on – murár, čo celý život dvíhal ťažké kamene. Teraz ho z toho bolí chrbát a noha. Ale lekár v Panjakente vraví, že on mu s tým nepomôže. Že musí ísť za špecialistom do Dušanbe. Za lekára sa síce v Tajikistane neplatí nič, ale keď chceš aby sa o teba dobre postaral, musíš mu dať „na čaj“. A aj cesta je ďaleká a drahá. Vravím Rozehkulovi, že mňa bolel nedávno chrbát a manželka mi pre istotu pribalila na cestu masť. Teraz ma nebolí a môžem mu ju teda dať. Rozehkulovi sa rozžiaria oči a nadšene prikyvuje, že bude veľmi rád. A ja som úprimne rád, že pre zmenu sme si zase raz s domácimi vymenili úlohy a nie sú to len sladkosti pre deti, ale naozaj niečo užitočné a potrebné.