Pán Fico, máme voľné miesto v aute na juhovýchodnú Ukrajinu. Môžete sa pridať.

Samozrejme ak práve nebude hrať Slovan v Zlatých Moravciach. V tom prípade môžete aspoň prispieť na naše zbierky.

Budúci týždeň vyrážame s Jankou na juhovýchodnú Ukrajinu pán Fico. Môžete sa k nám pridať. Jedno miesto v aute máme voľné. Itinerár sa vám bude určite páčiť. Skúsime vám ho v skratke priblížiť, včítane ľudí, s ktorými sa plánujeme stretnúť :

Tatiana z Rivne

Najskôr pôjdeme do Rivne. Navštívime tam Tatianu Marko Remenyuk. V roku 2014 opustili s manželom a ročným synčekom domov v Luhansku. Manžel narukoval ako dobrovoľník. Zahynul o pár týždňov. Táňa poslala syna k starému otcovi a sama zostala na fronte ako dobrovoľníčka. Po čase sa zoznámila s „Markízom“. Zamilovali sa do seba a nedávno sa vzali. Markíz je tiež vojak. Prieskumník.

Keď bolo jasné, že Mariupoľ obrancovia už neudržia, letecky tam dopravili Markízovu jednotku. Jej úlohou bolo mesto brániť čo najdlhšie a viazať tak ruské sily. Odolávali presile dvadsiatich dvoch tisíc agresorov. Markíz padol do zajatia. Vypočúvali ho a mučili. Tatiane neskôr povedal, že ho mlátili aj dvadsaťštyri hodín v kuse, potom ho polomŕtveho hodili do cely a len čo sa ako-tak pozviechal, zobrali ho a bitka pokračovala. Táňa vám porozpráva ako mu posielala správy na „hluchý“ telegramový účet. Ako mu písala mu, ako sa má, čo robí a že naňho čaká. Netušila, či žije a či si ich niekedy prečíta. Po ôsmich mesiacoch Markíza s ďalšími spolubojovníkmi vymenili za zajatých nepriateľov. Vrátil sa domov, ale nie nadlho. Len čo sa zotavil, odišiel späť na front. Na líniu nula. Na svoje miesto.

Medzitým aj Táňa našla svoje miesto. Pomáha ženám a deťom s rovnakým osudom. Okrem iného pre ne organizuje týždňové tábory na Zakarpatí. Môžu v nich načerpať nové sily, zabudnúť na svoju ťaživú situáciu a absolvovať arteterapie, ktoré im pomôžu zvládnuť stratu milovaného manžela a ocka. Z peňazí čo sme vyzbierali, spravila Tatiana už dva takéto tábory. Teraz plánujeme jeden dokonca na Slovensku.

Iryna z Odesy

Našou ďalšou zastávkou bude Odesa. Ukážeme vám veľkosklad nápojov, ktorí Rusi zbombardovali v marci. Spali sme vtedy v hoteli pár sto metrov od miesta útoku. Mali sme budík na šiestu, ale Rusi nás zobudili o tretej. Raketami. Zabili tam vtedy troch chlapov z nočnej smeny pán Fico. Troch manželov, otcov, synov, bratov. Podľa Rusov to bol sklad rakiet Himars. My sme tam boli hneď ráno po útoku. Našli sme len nápoje. Aj Coca-colu. To by sa vám páčilo pán premiér.

V Odese nás bude čakať Iryna Nazarova. Prvýkrát sme stretli v marci 2022. Prišli sme pôvodne fotiť dôsledky ruskej vojny a priviezli sme rôzne potrebné veci, ktoré nám pre Ukrajinu nabalili dobrí ľudia. A nielen to. Vyzbierali sme pomerne zaujímavú čiastku, za ktorú sme nakúpili zdravotnícky materiál. Časť z neho, hlavne turnikety (škrtidlá na zastavenie masívneho krvácania z končatín), sme odovzdali Iryne. Pracuje ako koordinátorka zdravotníckych dobrovoľníkov.

Ten okamih sa mi nezmazateľne vryl do pamäte. Žena, s ktorou som sa sotva zoznámil, ma objala. Silno objala. Nechápal som. Bol to tovar za pár stoviek eur. Vtedy Iryna zobrala do ruky jeden turniket a so zvlhnutými očami povedala: „Uvedomuješ si, že každý jeden kus znamená potenciálne jeden zachránený ľudský život? Jeden život za pár desiatok eur…“ Vtedy som si uvedomil vec, ktorá zmenila môj život ako fotografa: aj keď nenafotíme ani jeden záber a hneď teraz sa otočíme a pôjdeme domov, táto cesta mala zmysel! Odvtedy sme na Ukrajinu dodali stovky turniketov. Lem minulý týždeň prišlo Iryne 200 kusov.

Vasiľ z Myrneho

Z Odesy vyrazíme do Chersonu. Po ceste ale zájdeme do obce Myrne. Chceme vás tam zoznámiť s Vasiľom Sedenkom, pán Fico. Porozpráva vám, ako sa s celou rodinou počas ruského ostreľovania skrývali v pivnici. Raz keď paľba utíchla, vyšli von. Prvý šiel zať, za ním jeho žena Aľona. Ako vyšla von, priletel granát z ruského tanku. Aľonka dostala priamy zásah. Viete si predstaviť pán premiér ako vyzerá človek po zásahu tankom? Ak nie Vasiľ vám o tom porozpráva. Porozpráva vám, ako to čo z nej ostalo pochovali na dvore. Aj to miesto vám ukáže.

Piráti z Chersonu

Kúsok od Chersonu má základňu malá vojenská jednotka, ktorej odovzdáme drony. Voláme ich Chersonskí piráti. Piráti majú vrelé vzťahy s Rusmi. Starajú sa im o pravidelné dodávky baklažánov. Problém je, že udatní ruskí bohatieri si zásielky si nepreberajú, resp. sa priam skrývajú. Piráti preto používajú drony DJI Mavic 3T, ktorými presne identifikujú pozície udatných bohatierov a zásielky doručuje až priamo do ich postavení. Keďže tieto drony sú vybavené aj termálnou kamerou, nie je problém s doručovaním ani vo večerných a nočných hodinách. Zobete si teplé spodné prádlo pán Fico. Spať budeme s vojakmi v zákopoch. Spacák vám požičiame.

„Dok“ z Donbasu

Z Chersonu zamierime na sever smerom k Donecku. Doneck nenavštívime, lebo nemáme ruské víza. Teda ak nám kapitán Danko, dovtedy nejaké nevybaví. Každopádne máme tam pár priateľov. Jedným z nich je „Dok“. Celý život pracoval v bani, má 57 rokov. To je vhodný čas poobzerať sa po nejakom skromnom bytíku za povedzme 500 tisíc euro, ako sa na každého normálneho chlapa patrí. „Dok“ ale nie je normálny. Namiesto užívania penzie, sa dobrovoľne prihlásil do armády ako medik. Jeho rukami prešli stovky ranených. Raz 50 za jeden deň. „Dok“ vám porozpráva, aké je to ošetrovať zraneného pod paľbou. Lebo pre Rusov je zranený a vojak a aj medik prioritný cieľ, pán Fico.

Irina z Kutsivky

Cestou späť na Slovensko sa zastavíme v dedinke Kutsivka. Tam žije Irina Sidorenko. Irina musela utekať pred ruskou agresiou, ani na deň však neprestala vyrábať maskovacie sieťky pre ukrajinských vojakov. Robí to vlastne už od roku 2014, keď vypukla vojna na Donbase. Vtedy zorganizovala skupinu dobrovoľníkov, ktorí plietli maskovacie siete pre vojakov. Hovorili si Včielky. Alebo bojovníci v tyle. Boli medzi nimi seniori a seniorky, mamy na materskej, telesne hendikepovaní – nemohli ísť bojovať, no chceli urobiť všetko, čo bolo v ich silách, aby pomohli vojakom na fronte. Vo výrobe sietí pokračuje aj v dedine Kutsivka, kam s manželom Vladimirom odišli, keď to bolo v Kramatorsku príliš nebezpečné. Irina vám porozpráva, ako celý dôchodok minie na materiál na siete. Ako ich s manželom vyrábajú v ich malom domčeku.

Taký je náš približný plán. Môže sa meniť, lebo na Ukrajine sa všetko mení. Zo dňa na deň. Podľa toho, kam Rusi zacielia svoje denacifikačné úsilie, v rámci trojdňovej špeciálnej operácie, ktorá bude mať budúci mesiac druhé výročie zahájenia.

Plán B

Uvedomujeme si pán Fico, že váš pracovný program je nabitý. Je dosť možné, že v čase našej cesty bude napríklad hrať Slovan Bratislava zápas v Zlatých Moravciach. Takže ak by ste s nami nemohli ísť, môžete aspoň prispieť pár eurami na naše aktuálne kampane na platforme DONIO :

Ďakujeme za Slovensko a našich ľudí pán Fico!

Marcel a Jana