Zranený vojak a medik je pre Rusov prioritný cieľ

Záchrana života sa skoro vždy deje pod paľbou

Vyhlásenie o odopretí výkonu vojenskej služby podalo v roku 2023 viac ako 50 tisíc Slovákov. Zo susedného Česka odišlo za Ukrajinu bojovať cez 100 dobrovoľníkov. Dvoch z nich sme sa rozhodli vypátrať, navštíviť a zdokumentovať.

„Dnešný výcvik nie je to žiadna oficiálna akcia zorganizovaná velením. Nejaké rozkazy dostávame, ale veľa práce si vymýšľame a organizujeme sami. O výcvik nás poprosili kolegovia z ukrajinského prieskumu. Robíme to radi. Lebo práve pri evakuácii zranených máme najväčšie straty. Keď Rusi z komunikácie zistia, že máme trojstovku, zraneného, sústredia na to miesto paľbu. Vedia, že tam bude medik a ďalší traja – štyria chlapi. Preto používame pre zraneného na každom úseku iný kód. Evakuácia musí byť rýchla a efektívna. Na nule poskytneme len základnú pomoc – zastavíme krvácanie, zabezpečíme dýchanie a evakuujeme. Je to iné ako sú skúsenosti z iných bojísk, napríklad niekde v Iraku. Tam je tvrdé podložie, vzdušná prevaha. Pre zraneného hneď priletí vrtuľník. My ho musíme ťahať v blate často aj niekoľko kilometrov, kým sa dostanem k evakuačnému vozidlu. A celý ten čas na nás pracuje Rus. Artiléria a mínomety navádzané dronmi. Skoro polovica chalanov, ktorých zachránime na nule, zomrie neskôr v nemocnici. V dôsledku šoku alebo infekcie získanej počas transportu,“ zoznamuje nás s naším dnešným programom český dobrovoľník Pavel.

„Som dieťa undergroundu. U nás doma sa vždy stretávali tí správni ľudia. Ľudia čo boli proti komunistickému režimu. Už odmalička mám protiruské zmýšľanie a názory. Keď Rusi nepadli Ukrajinu, vedel som kde je moje miesto,“ opisuje nám ako sa dostal na Ukrajinu

Rovnako ako jeho starší kolega Olda nemal pred príchodom na Ukrajinu žiaden vojenský výcvik. Najskôr pomáhal v tyle a cvičil vojakov práve v poskytovaní urgentnej lekárskej starostlivosti. Neskôr sa pridal k Oldovi a vytvorili spolu obávaný tandem.

Tu nájdete článok, ktorý o nich napísala Janka.

Turniket sa pri zranení nezakladá, turniket sa doťahuje

„Najdôležitejšie je zastaviť masívne krvácanie spôsobené poranením veľkých ciev v končatinách. Nezriedkavo je to spojené s čiastočnou alebo úplnou amputáciou. Na zastavenie krvácanie používame turniket alebo tlakový obväz – izeraelák. Turnikety má každý vojak minimálne dva. Keď ideme do útoku, nosíme štyri. Na každej končatine nasadený jeden. Aby sa pri zranení nestrácal čas nasadzovaním turniketu, ale sa len dotiahol. Lebo v prípade masívneho krvácania alebo amputácie rozhodujú naozaj sekundy,“ zoznamuje nás Pavel s postupmi používanými pri poskytovaní prvej pomoci na prvej línii – „nule“.

Pätnásť EUR – cena za ľudský život!

Turnikety na Ukrajinu nevozíme zo Slovenska. Nakupujeme  ukrajinské turnikety značky SICH priamo na Ukrajine. Sú skoro trojnásobne lacnejšie ako tie dostupné u (15 vs. 40–45 EUR) nás. Navyše výrobca ich vždy po naplnení jednej „dávky“ sto kusov zadarmo dopraví adresátovi. Sto kusov je minimálny objem, aby sme udržali dojednanú cenu a mali bezplatnú dopravu.

https://www.donio.sk/turnikety-pre-ukrajinu

Ďakujeme za Ukrajinu! Ďakujeme za Slovensko!

Marcel a Jana