Zachránili ste 200 životov, píše Iryna z Odesy. A ja som naštvaný, že stále len sanujeme následky ruskej agresie.

Turnikety zachraňujú životy aj energetické tyčinky sú fajn, ale ruských agresorov nezastavia

O Iryne Nazarovej z Odesy, dobrovoľníčke, ktorá má na starosti koordináciu transportu zdravotníckeho materiálu do prvej línie, som písal už v prvej časti príbehov o nezlomných obyvateľoch a obrancoch Ukrajiny. Jej slová, že každý jeden turniket znamená jeden potenciálne zachránený ľudský život, vtedy zmenili môj život. Odvtedy sme turniketov na Ukrajinu dodali stovky. Aj Iryne. Vždy ich nakupujem v stokusovej dávke. Kvôli cene a doprave zadarmo v rámci Ukrajiny. Teraz sme ich objednali a poslali Iryne 200 kusov naraz. A Iryna dala na facebook ďakovný status. Píše v ňom :

Neuveriteľný darček pre bojovníkov! Dvesto, naozaj až dvesto kvalitných turniketov SICH zaplatili naši kamaráti Marcel Rebro, Jana Čavojská a skvelí ľudia zo Slovenska, ktorým nie je jedno, čo sa deje na Ukrajine! Slová vďačnosti nestačia na vyjadrenie pocitu vďačnosti! 200 turniketov je 200 zachránených životov našich obrancov! Veľká úcta vám, priatelia! Silne nás podporujete v boji za slobodu, za krajinu, za našu budúcnosť.

Energetické tyčinky Rusov nezastavia

Úprimne som sa zaradoval. Slová vďaky vždy potešia. Hlavne keď človek vie, že spravil aspoň to málo dobra, čo dokáže spraviť, a dobro skončilo na správnom mieste. Potom som si však spomenul na slová iného kamaráta z Ukrajiny. Dobrovoľníka „Pavla“ bojujúceho v prvej línii na Donbase. Keď sme jeho jednotku navštívili v októbri, bavili sme sa aj o tom, ako by sme im vedeli s Janou pomôcť. Pousmial sa a povedal „Hlavne nám nenoste energetické tyčinky. Sú fajn, ale keď sme hladní, natrieme si chleba. Skúšali sme tie tyčinky hádzať po Rusoch, ale nezaberá to. Podľa našich skúseností omnoho lepšie fungujú ručné granáty. Keď nám chcete silou mocou doniesť nejaké jedlo, tak doneste žrádlo pre naše mačky. Potešia sa …“

Sanovať dôsledky nestačí

Žiaľ, mal a má pravdu. Dobrovoľníci voziaci na Ukrajinu humanitárnu pomoc spravidla len sanujú dôsledky ruskej agresie. Aj my sme doviezli turnikety, lieky, dezinfekcie, elektrocentrály, powerbanky, oblečenie, obuv. Dokonca aj také „banality“ ako repelenty proti komárom, kancelársky papier či vlhčené obrúsky. Zabezpečovali sme a zabezpečujeme výrobu maskovacích sietírehabilitačné tábory pre deti a matky, ktorých otcovia a manželia položili životy pri obrane Ukrajiny. To všetko je super a sme hrdí na skvelých ľudí, ktorí to cez nás zafinancovali, ale Rusov to naozaj nezastaví.

Drony pomáhajú v boji proti agresorom

Ako dobrovoľníci nemáme veľa možností, ako aktívne pomôcť obrancom Ukrajiny v boji s ruskými agresormi. Jednou z mála sú prieskumné drony, slúžiace na presné určenie pozícií nepriateľa a jeho likvidáciu. Doviezli sme ich už naozaj veľa, ale je ich stále nedostatok. „Životnosť“ prieskumného dronu na fronte je často pár letov. Pamätám si, ako sme „Chersonským pirátom“ kúpili dron – krídlo značky SIRKO. Stál 6 500 dolárov. Veľmi se tešili, ako ho uvidíme a nafotíme v akcii. Kým sme prišli do Chersonu, dron nebol. Absolvoval jeden jediný let. Počas neho však objavil ruskú húfnicu, ktorú naši chalani následne zničili. Cena jednej húfnice je viac ako 1 milión dolárov. Dobre investované peniaze, nie?

Aktuálne nám na platforme DONIO bežia nasledovné kampane :

Ďakujeme za Ukrajinu! Ďakujeme za Slovensko!

Marcel a Jana