Varany komodské, Komodo 2017

Varan komodský (Varanus komodoensis) je najmohutnejší žijúci zástupca jašterotvarých z čeľade varanovité. Vo voľnej prírode žije endemicky na indonézskych ostrovoch Komodo (podľa ktorého je nazvaný), Rinca, Padar, Flores, Gili Motang, Owadi, a Samiin. Varan komodský dosahuje dĺžku 2 – 3 metrov. Najväčší zaznamenaný jedinec meral 3,13 metrov a vážil 166 kilogramov.

Prívlastok „najmohutnejší“ si zaslúžil (podobne ako anakonda veľká) kombináciou extrémnej hmotnosti a dĺžky, ktorá však vo svete jašterov nie je rekordná. Dvaja zástupcovia varanovitých (varan novoguinejský a varan mangrovový) môžu byť dokonca ešte dlhší, ale vzhľadom na to, že ide o druhy stromové, väčšina ich subtílneho tela je chvost a tak ich hmotnosť je maximálne okolo desať kilogramov.

Varan komodský bol objavený až v roku 1912 a v súčasnosti je veľmi ohrozený. Vo voľnej prírode zostáva posledných cca 5 000 jedincov a jeho vývoz podlieha ustanoveniam CITES a je možný iba na povolenie indonézskej vlády.

Úspešne loví vďaka kombinácii rýchleho zahryznutia a jedových žliaz. Stavba jeho lebky totiž vylučuje dlhé držanie koristi. Obete nezabíja ani otrava krvi baktériami z jeho slín.

Varany komodské sa hojne živia zdochlinami. Súčasne ale ide o až nečakane zdatných lovcov. Prudkými výpadmi z úkrytu sa zmocňujú najrozličnejšej koristi, od drobných bezstavovcov až po vtáky a cicavce. Vrátane pomerne veľkých zvierat, ako sú diviaky a jelene, ba aj byvoly.

V divočine dosiaľ žije 4 až 5 tisíc varanov komodských. Nemajú prirodzených nepriateľov, a ani domorodci ich nelovia. Nelegálny obchod s nimi sa vcelku darí obmedzovať. Varanom ale ľudia škodia nepriamo zmenšovaním ich areálu a decimovaním varanej koristi. Medzinárodná únia pre ochranu prírody (IUCN) ich vyhlásila za ohrozené.

Varany sú ako takmer všetky veľké mäsožravce potenciálne nebezpečné človeku. Domorodci hovoria o mnohých prípadoch, keď zabili ľudí, zvlášť deti. (Aj tohto roku sa už stali najmenej dva, obete vykrvácali.) Na druhej strane varany berú ako prevtelených príslušníkov kmeňa, čo vysvetľuje, prečo tieto jaštery nechávajú na pokoji.

Zdroj : wikipédia a tech.sme.sk

Leave a Reply