O zakázanej munícii

Chcimírovia sa aktuálne rozčuľujú, že USA začali do Ukrajiny dodávať kazetovú muníciu, zakázanú medzinárodným dohovorom z roku 2008. Ukrajina sa zaviazala používať túto muníciu výhrade proti vojenským cieľom. A Rusko? Rusko (a mimochodom ani USA) nie je signatárom spomínanej dohody. Kazetovú muníciu používa od začiatku vojny. A samozrejme aj voči civilným cieľom.

Na prvej fotografii je Michal s nosičom kazetovej munície. Takýchto našiel na svojom pozemku niekoľko. Na druhej ukazuje Táňa ich automobil a dom po zásahu jednej z častí submunície z kazetového nosiča – tentokrát šrapnelovej alebo „guličkovej“ bomby. Ako už z názvu vyplýva, ide o bombu naplnenú guličkami, ktoré sú pri dopade vymrštené výbušnou náplňou a letia do všetkých strán vo výške 50-100 cm. Sú určené proti živej sile a ich cieľom nie je protivníka usmrtiť, ale ho ťažko zraniť – zmrzačiť. Jeden kazetový nosič so šrapnelovými bombami dokáže spoľahlivo „vyčistiť“ plochu dvoch futbalových ihrísk.

Na tretej fotke Ivan ukazuje pivnicu po zásahu fosforovou bombou. Zahynuli v nej štyria civilisti, ukrývajúci sa pred bombardovaním. Nezostalo z nich skoro nič, len zvyšky obhorených kostier. Fosfor horí pri teplote viac ako 800 stupňov a patrí medzi zbrane zakázané konvenciou z roku 1983, ktorú podpísalo aj Rusko.

Ruská propaganda tvrdí, že útočí výhradne na vojenské ciele a s „chirurgickou“ presnosťou. Jedným z týchto „vysoko presných“ prostriedkov je aj salvový raketomet BM-21 „Grad“. Je to nástupca slávnych „Kaťuší“ z druhej svetovej vojny. Kto videl na dobových záberoch Kaťuše v akcii, vie si ľahko predstaviť, ako presná asi táto zbraň môže byť. Na štvrtej fotke je Igor so zbytkom rakety z Gradu, ktorá zničila jeho dom. Na piatej a šiestej nevybuchnutá 122mm raketa z Gradu v stene rodinného domu.

Rusi pri ústupe kladú míny. Všade. Do rodinných domov. K studniam. Pod telá svojich mŕtvych vojakov. Najčastejšie sú to „skákavé“ míny. Po aktivácii sú vymrštené do výšky asi 50 cm a tam explodujú. Ich cieľom je opäť hlavne zmrzačiť, nie usmrtiť. Bežnou praxou je, že pod protitankovú mínu uložia práve takúto „žabku“. Alebo aspoň odistený granát. Na siedmej fotke je zamínovaný dom v oslobodenej dedine, na ôsmej pyrotechnik pri zneškodňovaní nájdenej protitankovej míny – riadenou explóziou z bezpečnej vzdialenosti.

Čochvíľa vyrážame znovu do Ukrajiny. Nielen fotiť. Vezieme ako vždy aj humanitárnu pomoc. Aj ľuďom, ktorí prišli o strechu nad hlavou v dôsledku ruskej agresie.

SK81 8360 5207 0042 0682 5081

Ďakujeme za Ukrajinu!

Marcel

+421-903-705083

marcel@rebro.sk